Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Casa Culturală ,,Eftimie Gherman,,

Construită în perioada interbelică, după modelul unei clădiri din Viena, la inaugurarea clădirii a fost prezent Regele Carol al II-lea şi prinţul Mihai.

Eftimie Gherman, a fost fiul unei familii sărace din comună. Nevoit să abandoneze şcoala după numai şase clase a început să munceasă pentru a-şi întreţine familia. De tânăr s-a înrolat în mişcarea socialistă şi a fost condamnat la moarte în timpul primului război mondial. A ajuns deputat social-democrat în Parlamentul României, unde a activat între 1920 şi 1938. A iniţiat şi sprijinit construcţia Casei de cultură din Lăpuşnicul Mare, una dintre cele mai moderne construcţii de acest tip pentru acea vreme. În 1947, pentru a nu fi arestat, a fost nevoit să fugă în Franţa, unde s-a alăturat Internaţionalei Socialiste. În 1977, s-a repatriat şi a încetat din viaţă trei ani mai târziu, în comuna natală.

În interiorul Casei Culturale era amenajat un cabinet şi un apartament pentru medicul satului, bibliotecă, sală de spectacole cu balcon, băi şi grupuri sociale.

Ultima actualizare: 08:36 | 6.06.2024

Sari la conținut