Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr, monument al naturii, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, ce impresionează prin forma sa. Cascada este formată de un izvor de apă subterană care se scurge pe un perete calcaros, de forma unui con, înalt de aproximativ 7-8 metri, acoperit integral de mușchi.

Legenda spune, că a fost cândva o familie de țărani de pe Valea Almajului. Din păcate cei doi nu puteau să aibă urmași, așa că s-au dus la vrăjitoare pentru un sfat sau leac. Vrăjitoarea i-a zis femeii că o s-o ajute, dar nu acum, ci la noapte când i se va arăta în vis.

În timpul nopții, când femeia adormise, vrăjitoarea i s-a arătat în vis și a spus femeii că de va bea apă din izvorul dintre cele două lumi, de sub stâncă, va avea un copil.

Dar, vrăjitoarea i-a avertizat, în caz de vor avea fată să nu o lase să se îndrăgostească, pentru că dragostea îi va aduce moartea. Din păcate, femeia a dat naștere unei fete, care odată cu înaintarea ei în vârstă a ajuns să se îndrăgostească de un băiat pe nume Bigăr. Ca să o țină departe de blestem, tatăl fetei a închis-o într-o grotă pe un munte.

Odată cu trecerea timpului fata suferea din ce în ce mai mult. Vrăjitoarea fiind înduplecată de durerea fetei, a apărut în grotă, spunându-I fete că îi va transforma părul într-o cascadă, iar toate lacrimile ei, să curgă acolo. Tânărul Bigăr, s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu el. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea lor de dragoste.

Legenda mai spune că cei îndrăgostiți care vor să aibă parte de iubire veșnică să bea apă din cascada Bigăr.

Ultima actualizare: 13:54 | 16.05.2024

Sari la conținut