PRIMARIA COMUNEI LAPUSNICU MARE

Judetul Caras-Severin

PREZENTARE LOCALA

    PREZENTARE

    Comuna Lapusnicu-Mare este situate in zona de sud-vest a Romaniei in judetul Caras-Severin intr-o zona numita "Valea Almajului". Este o comunitate de munte in care traditiile joaca un rol important, Lapusnicu Mare are un folclor local ce graviteaza in jurul comorilor ascunse de turci sau de haiduci si beneficiaza de obiective turistice precum Lacul Dracului sau Cheile Nerei. Comuna celebreaza personalitati culturale ce isi au originile aici precum Eftimie Gherman.

    Traditii

    "Nedea", "Masuratul oilor" si "Sarbatoarea cu masti" cunoscuta de asemenea ca "Ziua Cornilor" se numara intre traditiile importante care se pastreaza si astazi. In trecut, Nedea era un targ local, care oferea totodata oportunitatea de a organiza petreceri campenesti.
    "Masurarea oilor" este un eveniment care are loc de obicei primavara, cand se masoara cantitatea de lapte pentru fiecare proprietar al oilor, si in functie de aceasta se stabileste ordinea pentru colectarea produselor.
    "Sarbatoarea cu masti" este o denigrare alegorica a viciilor. Traditia spune ca un localnic se urca pe cel mai inalt deal al comunitatii si de acolo striga cu voce tare toate obiceiurile rele din comunitate si numele persoanelor care le au. 
    Pe de alta parte in comunitate s-a dezvoltat un folclor local legat de povesti si zvonuri din trecut despre armata turca ce s-a retras prin zona Lapusnicului Mare, ascunzand in urma comori de pret. Unii localnici spun ca in clopotnita unei biserici vechi din Lapusnicu Mare, a fost gasit un pocal plin cu monede din aur. Alte zvonuri se refera la guri de aerisire descoperite de pastori in munti. Localnicii sustin ca acestea provin de la niste pesteri care in trecut erau locuite de haiduci dar intrarile nu s-au descoperit niciodata.

    Personalitati.

    Eftimie Gherman a fost o alta personalitate care a avut un rol important in viata comunitatii din Lapusnicu Mare. Gratie interventiei sale, intre 1936 si 1938 a fost construita Casa de Cultura. Constructia cuprindea o sala de festivitati, un cinematograf, o baie publica, un centru de sanatate si o librarie publica. Eftimie Gherman s-a gandit ca ar fi bine sa infiinteze un locas de cultura unde prietenii sa se poata intalni si socializa.

    Eftimie Murgu cunoscut om de cultura si personaj politic a fost originar din zona Lapusnicului Mare. Respectat profesor de filozofie la Universitatatile din Iasi si Bucuresti, Eftimie Murgu a fost de asemenea, una dintre figurile proeminente ale revolutiei de la 1848.

    Turism.

    Lapusnicu Mare ofera mai multe alternative pentru turismul de agrement printre activiati numarandu-se vanatoarea, pescuitul (pastrav), excursiile montane si cel mai important vizitarea Lacului Dracului - un lac montan de mare adancime (localnicii sustin ca nu are fund). Comunitatea beneficiaza de un acces bun catre obiectivele turistice din imprejurimi cum ar fi Cheile Nerei, la mai putin de 20 de km cu masina.
    In Lapusnicu Mare mai pot fi vizitate si doua mori de apa functionale, folosite pentru pentru procesarea lemnului.

    Economie.

    Activitatile de baza in Lapusnicu Mare sunt cresterea animalelor si activitatile forestiere, specifice pentru o comunitate montana.
 
    Padurea acopera mai mult de jumatate din suprafata comunitatii si de aceea exista mult potential de dezvoltare in aceasta directie. In cadrul comunitatii, exista cateva companii care exploateaza lemnul, il proceseaza si unele dintre ele chiar fabrica produse finite.
 
    Cresterea animalelor este o alta activitate dezvoltata in Lapusnicu Mare. Multi locuitori ai comunei au o lunga traditie in aceasta activitate. In cadrul comunitatii exista aproape 100 de gospodarii care detin mai mult de 10 oi si exista de asemenea cativa crescatori de vite.

    Informatii Demografice

    Sate in administratie: Lapusnicu-Mare, Moceris
  • suprafata : 12381 ha;
  • intravilan: 103 ha;
  • extravilan: 12278 ha;
  • populatia: 2115;
  • gospodarii: 719;
  • locuinte: 718;
  • gradinite: 2;
  • scoli: 2